Feestelijk vertrek Ya uit Medemblik!

zondag 11 september 2016

Ze is van wal! Na een zonnig weekend met talloze bezichtigingen, pers aan boord, welgemeende succeswensen en een niet aflatende stroom geïnteresseerden is Duurzaam Jacht Ya vertrokken op haar wereldreis zonder een druppel brandstof!

Uiteraard kon Ya niet vertrekken zonder een stevige pootafdruk van de 91-jarige en altijd al duurzame hond Piet. "Op naar betere oorden. Ik ga er vanuit dat er met mij niks ergs gebeurt, maar letten jullie een beetje op jezelf de komende anderhalf jaar?", zo klonk het op de welbekende goedlachse toon uit de mond van Peter Hoefnagels, schipper en initiatiefnemer van Duurzaam Jacht. Daarna baande hij, samen met moedig medebemanningslid Peter Veen, de Ya de haven van Medemblik uit, onder begeleiding van de KNRM, de havendienst en de vrolijke blazers van Windkracht 13. Eenmaal buiten voer de Ya al snel tussen een mijllange saluerende erehaag van de Nederlandsche Vereeniging voor Kustzeilers, die van het weekend in Medemblik haar 70-jarig jubileum vierde. Bekijk de onderstaande geweldige overzichtsbeelden maar eens, die werden gefilmd door drone-aficionado Harm Hemmen:

 

De hoogste tijd dus voor anderhalf jaar op het water: een duurzame wereldreis op een modern scherp jacht, van alle gemakken voorzien, comfortabel en toch betaalbaar en last but not least: zonder één druppel fossiele brandstof!

Waar begon het allemaal met de Ya en waar gaat ze heen?

Een jaar of zes geleden is het Duurzaam Jacht een hoopvol idee: een CO2-neutraal zeiljacht dat voor een grote groep watersporters bereikbaar is en dat een schone golf kan teweegbrengen. De watersport en duurzaamheid kunnen in harmonie met elkaar leven, zo blijkt meteen wanneer jachtontwerper Dick Koopmans het idee in 2011 met beide handen aangrijpt en al gauw een prachtig ontwerp op papier zet. Ook komt er een model van het jacht, waarmee meteen een succesvolle proefvaart wordt ondernomen. Ook een interessepeiling door Peter op de METS watersportbeurs levert zeer positieve reacties op. "Ben ik ineens een goede verkoper geworden, of klopt het idee gewoon?", zo vraagt hij zich hardop af.

Hoe het antwoord op die vraag dan ook mag luiden: het idee blijft vooruitstomen. Begin 2012 wordt het communicatieproject Duurzaam Jacht opgetuigd. Het jacht zal worden gebouwd in een lager tempo dan gewoonlijk, zodat voldoende ruimte is voor het communiceren over duurzaamheid in de watersport. Hiermee komt een Schone Golf op gang, die zoals we weten sinds afgelopen zondag is begonnen aan de weg over de plas.

In juli 2012 start in Enkhuizen de bouw van de romp van het Duurzaam Jacht. Ondertussen gaat het communicatieproject als een speer: er wordt gewerkt aan een energiebalans, Peter geeft diverse lezingen voor geïnteresseerden, de media-aandacht is niet mis en er komt een trouwe schare volgers van website, nieuwsbrief en Facebook.

Ook onder sponsoren is een grote interesse voor het Duurzaam Jacht: Peter ziet het tellertje 'percentage sponsoring' doorlopend stijgen. Op de watersportevenementen waar hij de duurzame boodschap onder de aandacht brengt, gaat het als een lopend vuurtje. Dit jacht vult een gat in de watersport!

Ook in het team van vrijwilligers dat aan Duurzaam Jacht werkt vindt Peter een niet aflatend enthousiasme terug. In 2012 verbindt zeilfotograaf Laurens Morel zich aan het project. Kijk eens wat een prachtige foto's hij in 2015 van het Duurzaam Jacht maakt op het Haringvliet:

Zover is het dan nog niet: (het casco van) Duurzaam Jacht slijt haar bestaan in 2012 nog op het droge. Op 20 juni 2013 wordt onder grote belangstelling een mijlpaal bereikt: de tewaterlating van het casco in Enkhuizen! Kort daarop vertrekt het Duurzaam Jacht naar Burdaard, waar met de afbouw kan worden begonnen.

Aan het eind van 2014 wordt de website aangepast om mee te kunnen met de nieuwe fase in het project: de bouw van het jacht gaat dan richting het einde en er kan bijna worden begonnen met varen! Bekijk de pagina het jacht voor een mooi overzicht van al wat Ya zo duurzaam maakt.

Uiteraard wordt er niet anoniem gevaren, dus is er op 12 mei 2015 een prachtig evenement om de nieuwe fase in te leiden: de doop van Duurzaam Jacht in Hellevoetsluis. Op een mooie zonnige dag stromen de geïnteresseerde bezoekers toe in het Droogdok Jan Blanken en nadat moedige vrijwilliger Bart met een parachutesprong een fles champagne bezorgt bij doopster Yfke, laat zij de fles in één keer uiteen spatten op het jacht: KLATS!

En dan is er dus een naam: Ya! Eend in het Chinees, 'voor mekaar' in het Spaans en een hele positieve uitroep in het Nederlands, wat wil de watersportwereld nog meer?

Nou, de watersportwereld wil wat de watersportwereld altijd al wil: sporten op het water! Dus vanaf 2015 neemt Peter eenieder die dat wil mee op dag- en weekendtochten. Ya is niet meer weg te denken uit de zeilwereld, getuige de nog steeds volop stijgende aandacht voor haar opvallende verschijning.

Kermit zei ooit al: "it's not easy being green" en Peter begrijpt dat. Daarom begint hij vanaf de doop toe te werken naar de nieuwe uitdaging voor Ya: de eerste brandstofloze wereldomzeiling per scherp jacht, en wel betaalbaar en comfortabel!

Een jaar later is het dan zover en neemt jong en oud in Medemblik afscheid van de Ya en haar bemanning. Een publiek met een gemengd gevoel is toegestroomd: Ya vertrekt! Maar hé wacht, Ya vertrekt! Peter Hoefnagels geeft nog een interview, een aantal rondleidingen en vermaakt de aanwezigen.

Hij houdt het niet bij geven, hij ontvangt ook het nodige: aan boord van zijn meisje ontvangt hij zijn nieuwe vrouwtje (een stuk kleiner dan zijn Inge), de eerder beschreven stevige poot van duurzame hond Piet, alle goede wensen van de aanwezigen en een luid saluut van de erehaag van de 70-jarige NVvK.

De twee Peters (Hoefnagels en Veen) die het eerste stuk van de route samen ondernemen, worden door vele handen zacht van wal gestoken en vertrekken op krachten van de fluisterstille elektromotoren van de Ya de wereld in. Wat staat hen daar te wachten? Het verbreden van de schone golf over de hele passaatroute, een aantal zeer enthousiaste mede-bemanningsleden, het geven van advies met betrekking tot duurzaamheid over de hele wereld en het verslagdoen van al wat zij tegenkomen.

Ze zijn de komende tijd te volgen via de Facebookpagina van Duurzaam Jacht en via de website, www.duurzaamjacht.nl. Daar is een nieuwe pagina gelanceerd met een kaart waarop de wereldreis van dag tot dag te volgen zal zijn. Verspil geen seconde meer en bezoek de pagina 'Zonder brandstof de wereld rond'!

Reacties

  • Ady19-09-16
    Hoi Peter, mooi om je zo te zien uitvaren en het enthousiaste verslag te lezen. Ik hoop dat jullie een heel goede eerste vaarweek hebben gehad. Ik ben trots op de uitvinders- en doorzetterskwaliteiten van Inge's vent, al gaat ie er nu dan een lange tijd vandoor met zijn andere liefde!
  • Piet Meijvogel15-09-16
    Hi Peter, Behouden vaart en vooral veel plezier op jouw reis rond de wereld. Cheers, Piet
  • Rene Zweering 15-09-16
    Hallo Peter heel succes en plezier onder weg met de Ya. Het is en blijft een fantastisch project. Gr Rene.
  • Carla en Riemer14-09-16
    Peter wij wensen je een behouden vaart en een goede reis toe. Wij blijven je volgen. Riemer en Carla
  • Henry Platje13-09-16
    Peter, namens al het personeeel van Stanry rvs wensen we je een goede en veilige reis toe. Heb je onderweg problemen met het rvs, wat zeer onwaarschijnlijk is, dan kun je me altijd bellen om op een juiste manier duck tape of een tyrapje aan te brengen. Gr. Henry Platje
  • peter Leijtens13-09-16
    Heel veel succes met deze wel heel bijzondere wijze van zeilen en reizen.Ben inmiddels niet meer actief bij de Hoeve,maar vind het wel leuk om deze reis te gaan volgen. groeten Peter Leijtens
  • Adriana C. Verkaik13-09-16
    Hartelijk dank voor het uitvoerig verslag over het vertrek van Duurzaam Jacht. Voor iedereen met internet te volgen. Zonder brandstof de wereld rond. Een fenomeen waarop iedereen van onze natie trots is! "Behouden vaart." Hartelijke groet vanuit Heerlen ZL.
  • Adriana C. Verkaik13-09-16
    Hartelijk dank voor het uitvoerig verslag over het vertrek van Duurzaam Jacht. Voor iedereen met internet te volgen. "Zonder brandstof de wereld rond!" Behouden vaart.! Hartelijke groet vanuit Heerlen ZL.
  • Adriana C. Verkaik13-09-16
    Hartelijk dank voor het uitvoerig verslag over het vertrek van Duurzaam Jacht. Voor iedereen met internet te volgen. "Zonder brandstof de wereld rond!" Een fenomeen waarop iedereen van onze natie trots is! Behouden vaart." Hartelijke groet van mij uit Heerlen.
Wat is uw reactie op dit artikel?
(wordt niet op de website getoond)

Waar is Duurzaam Jacht?

Klik hier om te kijken waar Duurzaam Jacht is!

Klik op de kaart en lees elke dag wat de "Ya" meemaakt.

Volg op de kaart

Blijf op de hoogte van het nieuws over Duurzaam Jacht

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Vaar mee met Duurzaam Jacht!

Duurzaam Jacht drooggevallen op het wad

Een unieke kans om zelf te ervaren hoe fijn het is om duurzaam te varen! Bekijk waar we varen en boek uw reis.

Reizen bekijken

Bekijk het Duurzaam Jacht

Duurzaam Jacht - uitsnede

Alle details van Duurzaam Jacht op een prachtige klikplaat!

Bekijken
Het Duurzaam Jacht wordt mede mogelijk gemaakt door:
Contender sailcloth HFJ De Koning MC Technics Epifanes Gemeente Medemblik Nimos Meteo CE proof Salty Colours Amsterdamse Fijnhouthandel E-Tech Drives Stanly RVS Hoornweg De Hoeve Multipower Van de Wetering Van de Gruiter Hollandia Boeken LJ Harri Ceilidh Carbon Masten Exalto Bomarine Lopolight Henri Lloyd Zondervan Watersporttechniek Rosch Marine Kadaster Brig Inflatable Boats Sika Professional Boatcare Harsonic Aqua Solar Prymos Barcomarine Secumar Rocna Anchors Bionic Technology Van den Berg De 12 Ambachten Belship Tres Hombres Stichting Schone Golf Jachtwerk Dijkstra Tibb