Naar Fossil Free Around the World

maandag 3 augustus 2020

Het Duurzaam Jacht project is wegens succes beeindigd. Het nieuwe project:

De Ya vaart sinds juli 2020 fossielvrij rond de wereld en geeft de boodschap internationaal door op de website van Fossil Free Around the World .

Vanaf juli 2020 ontvangen de Duurzaam Jacht nieuwsbrief lezers  automatisch de Engelstalige blog.

Stukjes van de blog komen ook op Facebook en Twitter.

Kom naar de Ya in het Maritiem Museum

zondag 25 augustus 2019
De Ya ligt goed in het zicht, als bijzonder evenement in het Maritiem Museum (Foto: dank aan Wil S. Wouterse)

Dit gaat leuk worden. De komende twee weken, van 26 augustus tot 8 september, ligt de Ya in Rotterdam in het Maritiem Museum. Kom kijken en beleef mee. Er zijn veel activiteiten.

Op de Ya zijn er 2 programma’s. Voor volwassenen een workshop over hoe het schip fossielvrij kan varen. Veel is toepasbaar gewoon thuis, dus je entreekaartje voor het museum verdien je zo terug.

De kinderen gaan een workshopje doen om zelf stroom te maken, bijvoorbeeld stroom uit zeewater. Geloof je zeker niet? Toch wel! We gaan er een LED lampje mee laten branden. En in de workshop zie je hoe je energie veeeel zuiniger gebruikt dan je ouders doen!

Up and down the Scilly Islands; 1 dag tegenwind in 6 weken tijd

zondag 25 augustus 2019
Baai aan loef, de westkant van Bryher, een van de Scilly Eilanden. Het is er tegelijkertijd kaal, ruig en rotsachtig, het heeft veel flora en alles is kleinschalig en overzichtelijk. De kreeft in Island Fish Restaurant is zo lekker en zo goedkoop, alleen daarvoor is het al de moeite om erheen te zeilen.

De beste duurzame actie die je kunt maken is om je bestemming te bepalen op basis van het weer. We hadden de intentie om naar Denemarken en de Zweedse scheren te gaan, maar door de weersvoorspelling besloten we om de andere kant op te zeilen. Het werd Zuid-Engeland te bezeilen. Ja, het kost een set extra kaarten, maar we besparen dagen tegenwind en dat scheelt heel veel motoruren. De extra set kaarten is het waard. Heb je een dieselmotor, dan verdien je die 100 Euro makkelijk in diesel terug.

Maar het betaalt zich vooral terug in het comfort die ‘fair winds’ geven. We hebben in deze tocht van 6 weken maar 1 dag tegenwind gehad. 1 dag op 6 weken! Met de Scillies zo vlak bij, kozen we ervoor. Peter vond het eigenlijk nog lekker ook om weer eens even aan de wind te varen. Het deed hem denken aan de duizenden mijlen opkruisen van de Doldrums tot aan de Azoren.

Ecologen, verlos ons van het fonteinkruid

zondag 25 augustus 2019
bron: Google Maps

Leuk hè, die Marker Wadden. Nou ja, wadden, het is gewoon grond die over is, waar men iets mee moet, en die in het Markermeer tot eiland wordt opgespoten. Het resultaat van een compensatie voor bebouwing elders. Zeg maar iets waar zowel de bouw- als de eco-projectontwikkelaars blij van worden. Als ook de slibboekhouding klopt, is men ook het al dan niet vervuilde slib uit het Markermeer netjes kwijt en is de overheid ook blij.

Dus er komt nu een mooi park. Gewoon een park hoor, al bekt ‘Marker Wadden’ wel lekker ecologisch. Met ecologie als argument mag maar één eiland door de varende mens bezocht worden. Dat wil zeggen: iedereen die betaalt, mag keurig volgens de geboden en verboden de aangelegde paden volgen. De andere eilanden zijn alleen voor de parkwachters, de ecologen. Met de entreegelden van dat ene eiland kunnen ze op de andere eilanden hun ideale ecosysteem scheppen...

Programma Duurzaam Jacht de 'Ya'

woensdag 6 maart 2019

Een stuk mee op Duurzaam Jacht ‘Ya’? Het is stil, schoon en we schaden de prachtige wereld niet voor onze kinderen en kindskinderen.

Duurzaam Jacht de ‘Ya’ vaart in zomer van 2019. U bepaalt zelf wanneer u opstapt en afstapt. Dat kan een workshop zijn van een dag, een dagtocht, een weekend of heel veel weken. De Ya ligt voor u klaar en hieronder ziet u in welk vaargebied.

Informeren of even overleggen? U mailt naar info@duurzaamjacht.nl of belt of appt naar Peter Hoefnagels, +31628344823.

De kosten: of het nu een dagtocht, workshop of vakantie boekt, de prijs per persoon per dag bedraagt all-in 100 Euro. Dus inclusief reddingvest, alle veiligheidsmiddelen, PLB, zeilkleding. Alleen de heen- en terugreis is voor uw rekening.

Het reilen en zeilen van de Ya in een oogopslag

Zomerseizoen 2019

   
van plm tot plm Gebied Wat
3 mei 20 mei Waddenzee / Friesland Naar keuze: dag, weekend, workshop, week
24 mei 26 mei Compagnieshaven Enkhuizen Lezing, doorlopende rondleidingen
27 mei 21 juni IJsselmeer Naar keuze: dag, weekend, workshop
22 juni 2 juli Waddenzee weekend, week, vakantie
5 juli 13 juli Duitse wadden weekend, week, vakantie
13 juli 23 juli Denemarken weekend, week, vakantie
23 juli 4 aug Denemarken weekend, week, vakantie
5 aug 24 aug Duitse Wadden-Noordzee weekend, week, vakantie
25 aug 8 sep Maritiem Museum Rotterdam Evenement
 9 sep 15 okt IJsselmeer/ Waddenzee / Friesland Naar keuze: dag, weekend, workshop, week

Boek op info@duurzaamjacht.nl of +31628344823.

De precieze vertrek- en aankomstplaats kan varieren, maar weet u uiterlijk 1 week van te voren.

Als een koppel wil boeken, is er 1 extra plaats.

Bij vroege boekingen is verandering van tijdstip en plaats vaak bespreekbaar.

Naar een duurzamer 2019

zondag 30 december 2018

In 2018 hebben we met de eerste fossielvrije ronde om de wereld een statement gemaakt. Ja, dames en heren, het kan gewoon. Je kunt gewoon fossielvrij de wereld rond met een modern jacht, gewoon met spullen verkrijgbaar in de winkel, ‘van de plank’. En heb je een goed ontworpen, modern jacht, dan kun je met de goede weersvoorspellingen van tegenwoordig zelfs het traject van Sint Helena naar Kaapverdië doen. Dwars door de doldrums en dan 1000 mijl doodleuk tegen de wind in, het traject waar Jimmy Cornells ‘World Cruising Routes’ (de bijbel voor de wereldzeiler) zegt dat je dan heel veel extra diesel mee moet nemen. Het wordt tijd om de inhoud van het boek aan te passen.

Lees verder voor een korte terugblik en de plannen voor de toekomst.

Jachtwerk Dijkstra sponsort de Ya

zondag 30 december 2018

De Ya ligt nu voor een uitgebreide refit in de loods van Jachtwerk Dijkstra. Een van de klussen is dat er een heel nieuw fouling release systeem op het onderwaterschip komt. Niet dat NeoSil niet afdoende was, maar we willen telkens de nieuwste duurzame producten op en onder de Ya uitproberen. Nu dus de coating van Bionic Technology. Jachtwerk Dijkstra is applicator van deze serie producten.

Terwijl de werf de grote klussen doet, doe ik ondertussen de vele kleine. Een mooie combinatie, en door korte lijnen heb je de beste samenwerking. Met mooie resultaten. Hier worden ook de boten van Prins Bernhard gespoten. Dus ze doen iets goed.

Nog nagenieten van het binnenzwaaien

woensdag 7 november 2018
De burgemeester van Medemblik kwam de Ya tegemoet in een RIB. Hij was blij dat de Ya weer behouden terugkeerde naar de plaats van vertrek en de ontvangst in Medemblik was allerhartelijkst. Voorzitter Hans de Sonnaville van de Nederlandse Vereeniging van Kustzeilers reikte Peter bij deze gelegenheid ook nog 2 prijzen uit. Zijn woorden: “Met deze bijzondere prestatie sta je in de rij waar ook illustere voorgangers als De Hartog en Dick Koopmans in staan.” Natuurlijk, fossielvrij de wereld rond is een prestatie, maar het was ook een bewijs dat het gewoon kan. Dat iedereen fossielvrij varen kan. De havenmeesters van Medemblik boden de Ya een ligplaats aan voor het havenkantoor. Dat was zowel gezellig als goed voor de publiciteit van het fossielvrije varen.

Fouling release systeem van Bionic Technology onder de Ya

woensdag 7 november 2018
Bionic TechnologyBionic Technology heeft een speciale, spekgladde en transparante coating ontwikkeld. Nanotechnologie. Het ziet eruit als glas. Vuil wil er niet op houden. Het leuke is, er is een proef gedaan op het onderwaterschip van een passagiersvaarder en de kokkels willen er niet op groeien.  Iets voor de Ya? Ja! Duurzaam Jacht Ya gaat in de komende refit een speciale variant krijgen waar de aangroei nog moeilijker op houdt. Dit belooft wat.

En nog iets: als je de coating van Bionic Technology over bestaande lak doet, verkleurt het niet en blijft het mooi.

We houden u op de hoogte.

Sika sponsort wederom

woensdag 7 november 2018
Sika stelde eerder al belangeloos alle Sikaflex met primers ter beschikking voor de grote ramen in de romp voor Duurzaam Jacht. Voor de aanstaande refit is Sika alweer bereid om bij te dragen. Daar zijn we blij mee. Niet zomaar blij, want kan een jacht wel varen zonder Sikaflex?

Fossielvrij recordjacht ‘Ya’ keert terug van wereldreis in Medemblik

maandag 7 mei 2018
Op 26 mei zal Medemblik het Duurzaam Jacht de Ya welkom heten op de terugkomst van haar fossielvrije wereldomzeiling. Die middag zal schipper en initiatiefnemer Peter Hoefnagels van Stichting Schone Golf de Ya door een erehaag van jachten en boten sturen naar het pas gerenoveerde Kasteel Radboud. Het jacht en haar bemanning zullen daar worden verwelkomd door de burgemeester en de wethouder duurzaamheid van Medemblik.

Duurzaam Jacht Ya door de Doldrums

maandag 7 mei 2018

De Paardebreedten hebben hun naam te danken aan het vee dat overboord werd gezet als de schepen van de 16e en 17e eeuw te lang in de Doldrums dreven, wachtend op een goede wind. Nog steeds heeft men enige vrees voor het onbekende gebied van windstilte, hitte en zware buien en iedereen omzeilt het.

Maar die tijden zijn veranderd volgens Peter Hoefnagels: “De schepen zijn lichter en kunnen met veel minder wind toe. En zeker zo belangrijk: de weersvoorspellingen zijn beter.”

In 2016 is Peter met Duurzaam Jacht ‘Ya’ een wereldreis gestart zonder brandstoffen te gebruiken. Geen diesel, geen gas, niets. Gewoon, alles op eigen energie. “Het is de hele wereldreis niet nodig geweest. Met de ultieme uitdaging om ook fossielvrij door de Doldrums te gaan, willen we onze fossielvrije ronde om de wereld beëindigen, om aan de fossiele vaarders te laten zien dat zelfs voor de reis door de Doldrums geen drup diesel nodig is.“

Duurzaam Jacht ‘Ya’ zeilt rond de aarde op wind- en zonnekracht!

zaterdag 10 maart 2018

24000 mijl varen en leven op eigen energie, zonder het gebruik van diesel, gas of andere brandstoffen

Op 10 maart om 18:17 UTC, op de Atlantische Oceaan, ergens tussen de Kaap Verden en de Cariben is het volbracht. Duurzaam Jacht Ya kruiste toen de route van de heenreis en zo werd het rondje wereld een feit. De Ya is daarmee het eerste jacht dat zonder gebruik van fossiele brandstoffen de aarde heeft gerond. De Ya vertrok in september 2016 onder grote belangstelling van de Kustzeilers en zal naar verwachting begin juni weer thuiskomen in Nederland.

Schipper Peter Hoefnagels via de satelliet: “Fossielvrij varen moeilijk? Integendeel. We hebben met meer comfort gevaren en meer zeilplezier gehad dan de meeste fossiele zeilers. Toen we met veel enthousiasme aan deze trip begonnen, hadden we zelf ook nog maar weinig praktijkkennis. Na het rondje wereld weten we alles van duurzaam varen en hebben we enorm veel indrukken opgedaan. Vooral de natuur op zee maakt telkens weer diepe indruk op mij en de verschillende opstappers. Als je die schoonheid ervaart, weet je meteen waarvoor je dit doet: dit moeten onze kinderen en kindskinderen ook kunnen beleven. Daarom moeten we onze omgeving niet verder verprutsen, integendeel, we moeten er goed en met respect mee omgaan. Dat is onze filosofie. En zeker nu we onderbouwd vertrouwen hebben gekregen in energieneutraal varen gaan we graag een stapje verder: waarom zorgen we er niet voor dat onze kinderen en kindskinderen op een betere aarde terechtkomen dan waar wij op wonen?”

Een wereldreis per zeilschip kent veel hoogtepunten en vanzelfsprekend ook enkele dieptepunten.

Het eerste hoogtepunt is het afscheid in september 2016, waar we uitgezwaaid werden door een groot aantal belangstellenden op het havenhoofd van Medemblik en daarna tussen de lange haag van jachten van alle Kustzeilers door voeren.

Waar is Duurzaam Jacht?

Klik hier om te kijken waar Duurzaam Jacht is!

Klik op de kaart en lees elke dag wat de "Ya" meemaakt.

Volg op de kaart

Blijf op de hoogte van het nieuws over Duurzaam Jacht

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Vaar mee met Duurzaam Jacht!

Duurzaam Jacht drooggevallen op het wad

Een unieke kans om zelf te ervaren hoe fijn het is om duurzaam te varen! Bekijk waar we varen en boek uw reis.

Reizen bekijken

Bekijk het Duurzaam Jacht

Duurzaam Jacht - uitsnede

Alle details van Duurzaam Jacht op een prachtige klikplaat!

Bekijken
Het Duurzaam Jacht wordt mede mogelijk gemaakt door:
Contender sailcloth HFJ De Koning MC Technics Epifanes Gemeente Medemblik Nimos Meteo CE proof Salty Colours Amsterdamse Fijnhouthandel E-Tech Drives Stanly RVS Hoornweg De Hoeve Multipower Van de Wetering Van de Gruiter Hollandia Boeken LJ Harri Ceilidh Carbon Masten Exalto Bomarine Lopolight Henri Lloyd Zondervan Watersporttechniek Rosch Marine Kadaster Brig Inflatable Boats Sika Professional Boatcare Harsonic Aqua Solar Prymos Barcomarine Secumar Rocna Anchors Bionic Technology Van den Berg De 12 Ambachten Belship Tres Hombres Stichting Schone Golf Jachtwerk Dijkstra Tibb