De halve wereld over zonder brandstof! Deel 1

vrijdag 14 juli 2017

 

Aangekomen in Cairns, Australie, op de 145ste graad Oosterlengte, is Duurzaam Jacht de ‘Ya’ de Pacific overgestoken, van Panama naar Australie, in bijna 4 maanden. Dat is gegaan in drie trajecten, met twee tussenstops van 8 dagen. De Ya is nu al meer dan de halve wereld overgestoken. De halve wereld zonder fossiele brandstoffen.

Hoe is het mogelijk?

We vinden het eigenlijk makkelijk, zoals in dit eerdere artikel beschreven. Het is een kwestie van goed gebruik maken van de weersvoorspellingen. En die zijn geweldig, als we dat vergelijken met bijvoorbeeld 20 jaar terug. Dus als je goede wind hebt en goede voortgang, lukt dat wel.

Iedereen kan duurzaam varen. Wat helpt is dat je zelf af en toe wat ander gedrag aanleert. Duurzaam varen is soms wat anders. Bijvoorbeeld, je kookt prachtig op een inductiekookplaat, en je warmt even snel wat op in de magnetron. Geen condens, geen overmatige hitte, veiliger en comfortabeler dat welk alternatief ook, wie wil dat niet? Maar anderzijds, we garen de rijst wel na in een ‘hooikist’. Lekker veilig, je kunt je er niet aan branden onder het varen, maar het duurt wel langer.

En we gebruiken de motoren niet, ook niet als we eens onverhoopt in een windstilte liggen. Sommige mensen vinden dat een nadeel. Wij vinden het prima.

De komende paar weken beschrijven we hier onze tocht, met alle hoogtepunten. We benoemen elke keer het duurzame aspect, als het van toepassing is. Beoordeel zelf of de duurzaamheid nu het varen verrijkt, of beperkt.

We beginnen nu meteen, met een duurzaam persoon:

Caroline aan boord 

In Panama stapt Caroline aan boord, met haar stukken leer, gereedschap en camera’s. Zij is enthousiast over duurzaam leven, wonen, en duurzaam varen in het bijzonder. Ze draagt dat graag uit. Haar droom is om al zeilend, op een duurzaam jacht, de kost te verdienen met creatief werk, dat ze aan boord maakt. Je bent helemaal welkom aan boord, Caroline.

Zij neemt ook een stel camera’s mee. Zie hieronder haar introductiefoto, gemaakt op zeildag 1, op de boeg van de Ya. Mooi he?

Door het rijke foto- en filmmateriaal wordt dit artikel bijna een beeldverslag. Want Caroline schiet heel veel plaatjes en films.

Wat is uw reactie op dit artikel?
(wordt niet op de website getoond)

Waar is Duurzaam Jacht?

Klik hier om te kijken waar Duurzaam Jacht is!

Klik op de kaart en lees elke dag wat de "Ya" meemaakt.

Volg op de kaart

Blijf op de hoogte van het nieuws over Duurzaam Jacht

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Vaar mee met Duurzaam Jacht!

Duurzaam Jacht drooggevallen op het wad

Een unieke kans om zelf te ervaren hoe fijn het is om duurzaam te varen! Bekijk waar we varen en boek uw reis.

Reizen bekijken

Bekijk het Duurzaam Jacht

Duurzaam Jacht - uitsnede

Alle details van Duurzaam Jacht op een prachtige klikplaat!

Bekijken
Het Duurzaam Jacht wordt mede mogelijk gemaakt door:
Contender sailcloth HFJ De Koning MC Technics Epifanes Gemeente Medemblik Nimos Meteo CE proof Salty Colours Amsterdamse Fijnhouthandel E-Tech Drives Stanly RVS Hoornweg De Hoeve Multipower Van de Wetering Van de Gruiter Hollandia Boeken LJ Harri Ceilidh Carbon Masten Exalto Bomarine Lopolight Henri Lloyd Zondervan Watersporttechniek Rosch Marine Kadaster Brig Inflatable Boats Sika Professional Boatcare Harsonic Aqua Solar Prymos Barcomarine Secumar Rocna Anchors Bionic Technology Van den Berg De 12 Ambachten Belship Tres Hombres Stichting Schone Golf Jachtwerk Dijkstra Tibb