Deel 6: Wassen en Douchen

woensdag 26 juli 2017

Je kunt je in het voorschip in de WC/douche douchen, maar wij doen het meestal in de kuip, lekker buiten, als je wacht hebt en de ander ligt te slapen. Of als de tropenzon staat te loeien, dan kun je lekker afkoelen. Je kunt zo lang als je wilt want hij staat op zoutwater. En wil je je haren wassen, dan zet je hem even op zoet water.

Caroline vangt het zoete spoelwater op en dat is zometeen het eerste spoelwater voor een wasje. Als je een wasje doet, doe je dat met dezelfde truc: zoutwater voor het wassen, zoetwater om het zout eruit te spoelen.

Er zijn tegenwoordig al jachten uitgerust met een droger. Dan is het in 25 minuten droog en het kost je 2 a 3 kWh, zeg (met diesel opgewekt) 5-7 Euro. Wij houden het op de passaatwind en de tropenzon. Het is dan weliswaar een uurtje later droog, maar het ziet er zo gezellig uit, je was op de reling. We laten het daarom wel eens tot het eind van de dag hangen, toch niemand die het verder ziet.

Het water aan boord is begrensd. We hebben een waswatertank en een drinkwatertank, ieder van 275 liter.

In de praktijk zetten we de hele dag de waswaterkraan op zeewater. Je kunt de kraan open laten staan tot de oceaan leeg is. Als je wilt douchen, wassen, wat dan ook, doe je het hiermee. En als je je daarna zoet wilt afspoelen, dan zet je de 2weg-afsluiter van zoutwater over naar het waswater uit de waswatertank.

Als je het zoutwater uit de was wilt spoelen, moet je drie keer spoelen. We gooien het tweede en derde spoelwater, dat maar licht verontreinigd is, niet weg, maar gebruiken het voor de was die nog vol met zeewater zit. Dat scheelt je 30-50 liter per was.

De waswatertank vullen we met regenwater. De Ya is ontworpen als 1 groot ‘opvang-oppervlak’, dus een flinke tropische bui en de 275 liter tank is vol. Een beetje chloor erbij om bacteriën te voorkomen, en klaar. Omdat we vooral zeewater gebruiken en we telkens een lekkere plensbui krijgen waarmee we bijvullen, hebben we eigenlijk nooit tekort, of ook maar de zorgen voor een tekort.

In Nuku Hiva was het krijgen van drinkwater een probleem. We hebben een bui afgewacht en in de waswatertank opgevangen, de slang van het waswater op de vulaansluiting gezet en netjes via het zilverionenfliter de drinkwatertank gevuld. Dat was makkelijk! Anderen kopen er een dure, energievretende, watermaker voor, die ook nog eens kapot kan gaan.

Door zo ’rond te komen’ met je water, maak je je minder afhankelijk, meer autonoom. Dat voelt met name in de Stille Oceaan met al zijn kleine eilandjes ‘waar niks is’, als een verrijking.

Foto’s en films: Caroline van Wijngaarden

Wat is uw reactie op dit artikel?
(wordt niet op de website getoond)

Waar is Duurzaam Jacht?

Klik hier om te kijken waar Duurzaam Jacht is!

Klik op de kaart en lees elke dag wat de "Ya" meemaakt.

Volg op de kaart

Blijf op de hoogte van het nieuws over Duurzaam Jacht

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Vaar mee met Duurzaam Jacht!

Duurzaam Jacht drooggevallen op het wad

Een unieke kans om zelf te ervaren hoe fijn het is om duurzaam te varen! Bekijk waar we varen en boek uw reis.

Reizen bekijken

Bekijk het Duurzaam Jacht

Duurzaam Jacht - uitsnede

Alle details van Duurzaam Jacht op een prachtige klikplaat!

Bekijken
Het Duurzaam Jacht wordt mede mogelijk gemaakt door:
Contender sailcloth HFJ De Koning MC Technics Epifanes Gemeente Medemblik Nimos Meteo CE proof Salty Colours Amsterdamse Fijnhouthandel E-Tech Drives Stanly RVS Hoornweg De Hoeve Multipower Van de Wetering Van de Gruiter Hollandia Boeken LJ Harri Ceilidh Carbon Masten Exalto Bomarine Lopolight Henri Lloyd Zondervan Watersporttechniek Rosch Marine Kadaster Brig Inflatable Boats Sika Professional Boatcare Harsonic Aqua Solar Prymos Barcomarine Secumar Rocna Anchors Bionic Technology Van den Berg De 12 Ambachten Belship Tres Hombres Stichting Schone Golf Jachtwerk Dijkstra Tibb