Programma Duurzaam Jacht de 'Ya'

woensdag 6 maart 2019

Een stuk mee op Duurzaam Jacht ‘Ya’? Het is stil, schoon en we schaden de prachtige wereld niet voor onze kinderen en kindskinderen.

Duurzaam Jacht de ‘Ya’ vaart in zomer van 2019. U bepaalt zelf wanneer u opstapt en afstapt. Dat kan een workshop zijn van een dag, een dagtocht, een weekend of heel veel weken. De Ya ligt voor u klaar en hieronder ziet u in welk vaargebied.

Informeren of even overleggen? U mailt naar info@duurzaamjacht.nl of belt of appt naar Peter Hoefnagels, +31628344823.

De kosten: of het nu een dagtocht, workshop of vakantie boekt, de prijs per persoon per dag bedraagt all-in 100 Euro. Dus inclusief reddingvest, alle veiligheidsmiddelen, PLB, zeilkleding. Alleen de heen- en terugreis is voor uw rekening.

Het reilen en zeilen van de Ya in een oogopslag

Zomerseizoen 2019

   
van plm tot plm Gebied Wat
3 mei 20 mei Waddenzee / Friesland Naar keuze: dag, weekend, workshop, week
24 mei 26 mei Compagnieshaven Enkhuizen Lezing, doorlopende rondleidingen
27 mei 21 juni IJsselmeer Naar keuze: dag, weekend, workshop
22 juni 2 juli Waddenzee weekend, week, vakantie
5 juli 13 juli Duitse wadden weekend, week, vakantie
13 juli 23 juli Denemarken weekend, week, vakantie
23 juli 4 aug Denemarken weekend, week, vakantie
5 aug 24 aug Duitse Wadden-Noordzee weekend, week, vakantie
25 aug 8 sep Maritiem Museum Rotterdam Evenement
 9 sep 15 okt IJsselmeer/ Waddenzee / Friesland Naar keuze: dag, weekend, workshop, week

Boek op info@duurzaamjacht.nl of +31628344823.

De precieze vertrek- en aankomstplaats kan varieren, maar weet u uiterlijk 1 week van te voren.

Als een koppel wil boeken, is er 1 extra plaats.

Bij vroege boekingen is verandering van tijdstip en plaats vaak bespreekbaar.

15 april – 20 mei: Waddenzee en Friesland

Er zijn nog maar enkele afspraken voor dagtochten, dus nog volop mogelijkheden om op de Ya te stappen.

In de Mei-vakantie maken we een langere tocht over de Waddenzee en –afhankelijk van het weer- een stuk Friesland.

24-26 mei: 50 jarig bestaan Compagnieshaven

Peter houdt 22 mei om 10 uur een speech en aansluitend is er een discussie, geleid door Frits Wester. Daarna is de Ya drie dagen te bezichtigen. Peter geeft doorlopend rondleidingen, van een kwartiertje. De rondleidingen gaan afwisselend over het energieneutrale, het waterneutrale en ook over de Ya als toerzeilboot. 1 of 2 keer per dag (op verzoek) komt er een lekker uitgebreide rondleiding van anderhalf uur, waarin de technische aspecten en voorzieningen worden belicht. Maar zodra het al op een workshop gaat lijken, stoppen we.

27 mei – 21 juni IJsselmeer

Mensen die niet helemaal naar het Noorden wilden voor een workshop of dagtocht of weekend, krijgen hier de kans om op de Ya te varen.

22 juni- 2 juli Driehoek Noordzee (Den Helder – Lerwick – Fleckefjord)

De Nederlandse Vereeniging van Kustzeilers daagt zeilers uit voor een stukje volbloed Noordzeezeilen. De ‘Driehoek’ vraagt veel van de schepen en hun bemanning. De noordelijke Noordzee kan nu eenmaal onstuimig zijn en de temperaturen zijn er niet al te hoog, maar het zeilen op noordelijke breedten betekent ook: korte nachten, veel vogels, dolfijnen en een uitgestrekte, lege Noordzee.

Wij doen het ook nog eens fossielvrij. Welke zeilers gaan mee?

5 juli – 13 juli Tall Ships Races (1) Aalborg – Frederikstad

Veel windjammers, zoals volschepen, barken, brikken en brigantijnen verzamelen zich in Aalborg en wij kunnen er met de Ya deel van uitmaken. Zij hebben een regatta en wij zeilen in een eigen klasse onze race mee. Juist voor jongeren tussen 15 en 25 is het interessant, omdat er ook een uitwisselingsprogramma aan verbonden is. Wie weet vaar je een paar dagen mee op een barkentijn?

Op zich kun je alleen dit traject doen, maar de meesten boeken voor de hele race.

13 juli - 23 juli Tall Ships Race (2) Frederikstad -Bergen

Wie weet op de Ya, of als je jonger dan 25 jaar bent, doe je misschien mee aan een uitwisselingsprogramma en zeil je een stuk mee op een ander schip?

Op zich kun je alleen dit traject doen, maar de meesten boeken voor de hele race.

23 juli – 4 augustus Tall Ships Race (3) Bergen – Aarhus

Deze race betekent flink wat mijlen maken, en niet de eenvoudigste. We gaan via de Noordzee het Kattegat door, en van oudsher zegt de vrachtzeler al: “Het Kattegat door, is geen kattepis.” Wij doen dit bovendien energieneutraal, dus het wordt een echte uitdaging om deze race te racen.

5 augustus – 20 augustus de Deense eilanden

Het klimaat in de Oostzee is mild en in de zomer is het prettig warm, niet heet. We scharrelzeilen tussen de eilanden door, van West naar Oost, maar er is alle tijd om naar het zuiden. Samso is bijzonder want het is het eerste eiland dat zelf in zijn stroom voorziet. Op elk eiland zijn fietsen te huur, vaak al bij de haven. Door onze kleine diepgang kunnen we in de kleinste vissershaventjes komen. Even afhankelijk van het weer, eindigen we aan het begin van het Kieler Kanaal.

Dagtocht met de Ya

’s Ochtends om 10 uur staat de koffie voor u klaar. Peter geeft een introductie over de veiligheid en –bij interesse- over de energieneutrale Ya. We varen de haven uit en hijsen gelijk de zeilen. We kunnen lekker spelen met de zeilen, er zijn er veel aan boord. De Ya zorgt (bijn) altijd dat ze in een natuurgebied kan varen, zoals het Lauwersmeer, of de Waddenzee.

We kunnen lunchen onderweg, in een haven of voor anker. Gaan we voor anker en het is een beetje weer, dan kunnen we zwemmen. In de middag gaan we meestal wel weer zeilen, en kijken hoe energieneutraal het schip eigenlijk is. Dan vliegt de tijd om. Meestal wil iedereen om 17-18 uur wel weer vaste grond onder de voeten, en lopen we de haven binnen en meren we af.

Weekend met de Ya

U bent vanaf vrijdagavond welkom. Neem alleen de eigen slaapzak mee. Lakenzak, handdoeken en natuurlijk reddingvesten en alle veiligheidsmiddelen zijn aan boord. Heeft ieder een koffie of thee, dan geeft Peter geeft een introductie over de veiligheid en –bij interesse- over de energieneutrale Ya. Vervolgens kijken we samen naar de routes die we kunnen varen en kiezen we er een.

We vertrekken zaterdagmorgen. De Ya is met het ophaalbare zwaard heel ondiep, dus we kunnen overal wel komen. We kunnen scharrelenderwijze overal wel tussendoor zeilen. We kunnen ook droogvallen in getijdewater, wat altijd een bijzondere ervaring is. ’s Nachts de Ya helemaal alleen voor anker onder de sterrenhemel, is een bijzondere ervaring.

De zondag gebruiken we om rustig terug te varen. Als we het vrijdagavond goed hebben uitgekiend, komen we weer netjes op tijd in de haven.

Workshop op de Ya

Iedereen duurzaam varen, is al 10 jaar het motto van het hele Duurzaamjacht project. Inmiddels hebben we zoveel kennis en ervaring opgedaan, dat er veel te delen valt. Met u?

Duurzaam varen kan ook met je eigen boot. Het gaat vaak om een instelling, om een reeks ‘tips en trucs’, met een onderliggende gedachte. Zie je die gedachte voor je, dan kun je eigenlijk al naar huis. Of wil je concrete voorzieningen op je eigen schip? De Ya is dan het voorbeeldschip waarbij alles technisch is verwezenlijkt. Peter heeft alle ervaring van de do’s en vooral van de don’ts. Wat je ook van plan bent in voorzieningen op je schip, zo’n workshop verdient zijn geld makkelijk terug.

Peter is jarenlang instructeur geweest en hij is de schrijver van Het Zeilboek en Het Kleine Zeilboek, de enige CWO erkende instructieboeken. Hij is de man die lastige dingen simpel kan uitleggen en helder gestructureerd kan weergeven. En dat met zijn enthousiasme! Je wordt wel aan het werk gezet, maar dat maakt zo’n workshop alleen maar tot een leuke dag.

Wat is uw reactie op dit artikel?
(wordt niet op de website getoond)

Waar is Duurzaam Jacht?

Klik hier om te kijken waar Duurzaam Jacht is!

Klik op de kaart en lees elke dag wat de "Ya" meemaakt.

Volg op de kaart

Blijf op de hoogte van het nieuws over Duurzaam Jacht

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Vaar mee met Duurzaam Jacht!

Duurzaam Jacht drooggevallen op het wad

Een unieke kans om zelf te ervaren hoe fijn het is om duurzaam te varen! Bekijk waar we varen en boek uw reis.

Reizen bekijken

Bekijk het Duurzaam Jacht

Duurzaam Jacht - uitsnede

Alle details van Duurzaam Jacht op een prachtige klikplaat!

Bekijken
Het Duurzaam Jacht wordt mede mogelijk gemaakt door:
Contender sailcloth HFJ De Koning MC Technics Epifanes Gemeente Medemblik Nimos Meteo CE proof Salty Colours Amsterdamse Fijnhouthandel E-Tech Drives Stanly RVS Hoornweg De Hoeve Multipower Van de Wetering Van de Gruiter Hollandia Boeken LJ Harri Ceilidh Carbon Masten Exalto Bomarine Lopolight Henri Lloyd Zondervan Watersporttechniek Rosch Marine Kadaster Brig Inflatable Boats Sika Professional Boatcare Harsonic Aqua Solar Prymos Barcomarine Secumar Rocna Anchors Bionic Technology Van den Berg De 12 Ambachten Belship Tres Hombres Stichting Schone Golf Jachtwerk Dijkstra Tibb