Wereldreis

Van september 2016 tot de zomer 2018 vaart Duurzaam Jacht “Ya” als eerste plezierjacht energieneutraal de wereld rond. Want ook zonder diesel, benzine en gas kun je veilig en comfortabel de oceanen bevaren. 

De wereld rond

In 2016-2018 vaart Duurzaam Jacht “Ya” als eerste plezierjacht ter wereld geheel energieneutraal de wereld rond. Diesel, benzine en gas hebben we daarbij niet nodig. Het oceaanwaardige (CE-A/Oceaan) en droogvallende jacht wekt zijn eigen energie op en is zo gebouwd dat het zo weinig mogelijk energie verbuikt. De Ya is daartoe uitgerust met zonnepanelen, warmte-isolatie, wind- en watergeneratoren, LED-verlichting en andere duurzame oplossingen.

We zeilen in trajecten van enkele weken veilig en comfortabel de wereld rond. We koken met eigen energie het eten dat lokaal te koop is. We reizen duurzaam met gewone, voor iedereen bereikbare middelen zoals elektromotoren, een inductiekookplaat, diepvries, magnetron, wifi, gps, radar en alles wat je maar nodig kunt hebben. Want we wekken zoveel energie op dat we aan boord comfortabel kunnen leven. Zo voegen we een nieuwe dimensie toe aan het toerzeilen.

Hi-tech en low-tech

Duurzaam Jacht “Ya” is een voorbeeldjacht. We laten zien dat je lekker en comfortabel duurzaam kunt varen (in sommige opzichten beter zelfs als met fossiele brandstoffen). Fossiele brandstoffen zijn echt niet meer nodig, zelfs niet als je de hele wereld rond wilt!

In de diverse plaatsen waar we komen, laten we aan belangstellenden zien hoe het werkt aan boord. Op het demojacht is ook goed te zien hoe mensen het zelf kunnen realiseren. Er zijn (betaalbare) hi-tech als low-tech zaken aan boord.

Als het even kan, ondernemen we een duurzame actie op de plaatsen die we aandoen. Dat kan bijvoorbeeld zijn door een lokaal probleem aan te kaarten en oplossingen te bedenken, maar ook heel concreet het installeren van een helofytenfilter voor goed drinkwater. Of adviezen over hoe snel veel energie te besparen. Want energie besparen is doorgaans eenvoudiger dan je denkt.

Meevaren?

Peter Hoefnagels zal als schipper de "Ya" rond de wereld zeilen. Heb je zin om een stuk van de reis mee te varen? Op elk traject kunnen twee of drie opstappers mee. De meeste trajecten hebben een prettige afstand van een aantal weken. Je loopt je wacht, leest een boek en langzaam maar zeker ga je leven in het ritme van de oceaan waarin de wind waait, de zon opkomt en ondergaat. Rust, zonder mobiele telefoon. Maar wel met de mogelijkheid om via de radio contact te onderhouden met andere schepen, naar de hele wereld te mailen en weerberichten te ontvangen.

Meevaren op het Duurzaam Jacht kost niet meer dan een normale zeezeilvakantie. Meer weten? Neem contact op met Peter Hoefnagels via info@duurzaamjacht.nl of 06 283 44 823.

Trajecten

De “Ya” vertrekt in september 2016 en komt in de zomer van 2018 terug in Nederland. We varen veilige, comfortabele routes die gebruikelijk zijn voor jachten. De genoemde tijden en plaatsen zijn indicatief.

Download hier het reisplan

Testimonials

Bert van der Werf: Zeil je een paar weken met Duurzaam Jacht “Ya”, dan merk je dat het echt een geweldig schip is, en zeer veelzijdig. Het zit vol met grote en kleine uitvindingen en vondsten. Het meest opvallende zijn de ramen in de romp, waardoor het leven binnen ineens heel aangenaam wordt.
En Peter is een kundige, speelse, onderwijzende en betrouwbare zeiler en schipper.
Peter, ik heb genoten.

Familie Rook : als je echt (met 5 volwassen mannen) met elkaar wilt zijn (zonder vrouwen) ga dan met duurzaam jacht de Ya en Peter de Waddenzee op. Heerlijk, het schip lekker zeilend, zelfvoorzienend, dat geeft je een gevoel van vrijheid. Diepgaande gesprekken bij het diner en Lekker droogvallen en uitwaaien op het wad. Een belevenis die je altijd bij blijft.

Skip, Yfke en Jorrit Doodeman: Eerst gingen we varen en ik mocht sturen. En toen ging de boot stil liggen en gingen we zwemmen. En toen werd het eb en gingen we spelletjes doen en toen droogvallen en toen heb ik kokkeltjes gevangen. En opgegeten. En toen gingen we slapen en we mochten tot 9 uur met de zaklamp spelen. En ’s ochtends hebben we mosselen geraapt en we hebben heel veel mosselen. En toen zeilden we weer en gingen zeehondjes ons achterna. Wel 25 zeehonden gezien. En nu zeilen we weer. Peter, het was SUPER!!!

Familie Hemmen: Peter, heerlijk zoals je de rollen verdeelt en we allemaal speels hebben meegezeild op deze prachtboot. Hopelijk stapt mijn vader ergens op de wereld straks weer bij je aan boord.

Familie Krijnen: “Wat een mooie beleving op het Wad. Je moet het allemaal wel kunnen qua zeilen en navigatie. En wat een bijzonder schip, alles zo ruim. Bedankt Peter voor het mooie weekend.

Ernest Bakker: “ Wat een rust, wat een gemak waarmee je met de Ya vaart. Ik heb met plezier aan het stuur gestaan. Peter het was een heerlijke dag”. Wil Hoes: “Peter, je bent een echte kapitein. Zoals je op een prettige manier instructies geeft, het was ook nog eens leerzaam.

Peter Veen: “Opstappen op de Ya en 2 maanden meevaren. Het was een ervaring die ik nooit had willen missen. In mijn colums ‘Hondenwacht’ op www.zeilhelden.nl kun je alle indrukken lezen. Diepe indrukken.

Anja Millenaar: “Ook ik schreef een artikel op zeilhelden.nl over mijn mooie ervaring op de ‘Ya’. Ik heb 7 weken lang genoten, van Spanje via Portugal en Marokko naar de Canarische Eilanden.”

Erick en Noortje Hemmen: “ Wat hebben we op de Ya een mooie tocht gemaakt over de oceaan, dolfijnen gezien en Peter, wat heb je ons prachtig tussen de windstiltes geloodst, van de Canarische Eilanden tot de Kaap Verden. We zijn blij dat we dit stuk duurzaam de wereld rond, mochten meemaken. Bedankt!”

Emile Mazzone: “Our ocean crossing was a great experience. I will keep a lifetime memory of this trip, of the Ya and of its captain, thank you Peter!
Some lines from the poem I wrote in the logbook: Trapped on a sailboat in the middle of the sea/ I never felt so free!

Co Wilders: “Met Peter en zijn vrouw Inge ben ik 2 1/2 week op pad geweest. Een mooi stukje, Barbados - Curaçao met wat stops op de Grenadines. Peter is een voortreffelijke en kundige zeiler, maar scooter rijden gaat hem minder goed af. Met zijn lieve vrouw achterop moest hij zo nodig op Bonaire onderuit met een ziekenhuisbezoek als gevolg. Schoenmaker blijf bij je leest zou ik zeggen.
Na Curaçao werd Peter door vette pech achtervolgd maar ook dat heeft hij keurig opgelost. Een echte allrounder zogezegd.
Het was een plezier om bij je aan boord te zijn en ik heb zelf ook weer het nodige geleerd.”

Tony Phil: “Peter, you are a very inspiring person and I love the concepts of the Ya. They work out well and I will use some on our ship, such as your purchase of the jib luff. I will call it the Peter’s Purchase. ;-)”

Caroline van Wijngaarden: “Meer dan drie maanden lang op de Ya, mijn grote avontuur! Ik vond het superzwaar, de lange oversteek van 42 dagen, dealen met elkaar, de wachten. Maar daar stond heel veel tegenover: het Panamakanaal, de evenaar over zeilen, de dolfijnen, de geweldige ontmoetingen, Nuku Hiva met de bananenbar en het muziek maken daar, de walvissen, de overweldigene, prachtige oceaan, de sterren, de regenboog in de nacht, en tenslotte: alles wat ik heb geleerd! Dat was nog meer dan een life changing experience!! Peter en Ya, bedankt voor deze wereldse ervaring!

Het Duurzaam Jacht wordt mede mogelijk gemaakt door:
Contender sailcloth HFJ De Koning MC Technics Epifanes Gemeente Medemblik Nimos Meteo CE proof Salty Colours Amsterdamse Fijnhouthandel E-Tech Drives Stanly RVS Hoornweg De Hoeve Multipower Van de Wetering Van de Gruiter Hollandia Boeken LJ Harri Ceilidh Carbon Masten Exalto Bomarine Lopolight Henri Lloyd Zondervan Watersporttechniek Rosch Marine Kadaster Brig Inflatable Boats Sika Professional Boatcare Harsonic Aqua Solar Prymos Barcomarine Secumar Rocna Anchors Bionic Technology Van den Berg De 12 Ambachten Belship Tres Hombres Stichting Schone Golf Jachtwerk Dijkstra Tibb